Dla mnie deser doskonały. Z kulką lodów waniliowych. Nie potrzeba słów.
Kruszonka:
65 g zimnego masła
65 g zimnego masła
65 g cukru
¼ łyżeczki miałkiej soli
65 g mąki
65 g mielonych migdałów
65 g mąki
65 g mielonych migdałów
Karmelizowane jabłka:
(zmodyfikowany pomysł Liski,)
4 jabłka pokrojone w ósemki
100gram brązowego cukru
40 gram masła
kilka daktyli
kilka daktyli
Na patelni rozgrzać masło z cukrem. Kiedy zacznie się karmelizować wrzucić jabłka z daktylami i smażyć ok 15 minut na wolnym ogniu. Nie wolno ich często przewracać żeby się nie rozpadły.Jabłka powinny mieć złocisty kolor i być dobrze obtoczone w karmelu.
Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz