Warzywa:
4-5 marchewek
3 cebule
1/3 selera
1/2 pora
1 pietruszka
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyzki miodu
sól
pieprz cayenne
ostra papryka
gałka muszkatołowa
Podsmażyć cebulkę , dodać starte warzywa , poddusić, dodać pomidory doprawić do smaku przyprawami, dodać miód. Zostawić do ostygnięcia
Ryba:
5-6 płatów białej ryby
sól
pieprz
cytryna
Panierka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
niepełna szklanka wody
1łyzeczka kurkumy
sól
ostra papryka
Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem solimy, pieprzymy, skrapiamy cytryną.
Z trzech rodzajów maki i wody robimy gęste ciasto, dodajemy kurkumę, szczyptę soli i ostrej papryki.
Rybę obtaczamy w cieście i smażymy, aż panierka będzie chrupiąca.W płaskim , szerokim naczyniu układamy rybę i przykrywamy warzywami. najlepiej smakuje na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz