By tradycji stało się zadość w mojej zapiekance będzie makaron i będzie mielone mięso. Ale. Nudno nie będzie.
Ponieważ na pewno chociaż raz w życiu robiliście zapiekankę, nie będę bawić się w dokładne proporcje.
Składniki:
penne razowe ( szklanka?),
brokuł,
papryka,
ser feta,
mielone mięso,
cebula,
cukinia,
żółty ser (niekoniecznie)
pieprz, sól, zioła
Makaron i brokuł podgotować (oddzielnie), mięso podsmażyć z cebulą. Cukinię pokroić wzdłuż, posolić i popieprzyć, podpiec na suchej patelni.
Do żaroodpornego naczynia wrzucić makaron, brokuły, pokrojoną paprykę i pokruszony ser feta. Dodać mięso, na wierzchu poukładać cukinię. Aby nazwa miała uzasadnienie posypać startym żółtym serem, jeśli nie potrzebujemy uzasadnień , nie posypywać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15- 20 min.
Podawać z niezawodnym sosem czosnkowym:
jogurt grecki
czosnek
koperek
sól, pieprz, cukier
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz