poniedziałek, 13 czerwca 2011

Indyjski złoty ryż

" Należy wsypać ryż do dużej miski lub garnka i ustawić pod cienkim strumieniem wody, płucząc co najmniej godzinę.Od czasu do czasu zlać wodę, wybierając jednocześnie sczerniałe ziarna i inne zanieczyszczenia. Robi się to w celu wypłukania skrobi- mączki, która pokrywa ziarna ryżu w czasie zabiegu polerowania. Właśnie z powodu tej mączki ryż zlepia się i rozkleja podczas gotowania.(...) Wypłukany ryż należy osączyć i wysypać do garnka z osolonym wrzątkiem, przyprawy znacznie polepszają smak ryżu. Kilkakrotnie zamieszać, aby ziarna nie przywarły do dna, i gotować tak długo, aż wyjęte z wody ziarn będzie elastyczne, ale nie da się rozetrzeć w palcach. Trwa to bardzo krótko: czasem poniżej 5 minut, zależy od gatunku i wielkości ziaren oraz od tego, jak długo ryż był płukany."
Kari na bananowym liściu. Kuchnia indyjska, Janina Pałęcka, Oskar Sobański,, wyd. Watra, Warszawa 1988

Książka wydana w roku mojego urodzenia- świetna mieszanka wiedzy o kulturze i kuchni Indii, przewodnik  i poradnik - jak zastąpić 90% produktów, o których  PRL nie miała pojęcia.:) Dziś większość problemów z którymi borykali się autorzy zdezaktualizowały się( " Najtrudniej dostępny i najtrudniejszy do zastąpienia jest świeży imbir[...], Jogurt, wchodzący w skąd wielu potraw, można zastąpić kefirem lub też produkować ten napój w domu"). Informacja o imbirze nie zaskoczyła mnie, ale czy naprawdę w sklepach nie było jogurtu?? Kto zna te problemy z autopsji, odpowiadajcie i opowiadajcie jak radziliście sobie z takimi brakami. :)

Składniki:
(według przepisu z książki Kari na bananowym liściu)
1 szklanki ryżu
2 łyżki ghi
2 łyżki oleju
1 średnia cebula
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
1 goździk
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki zmielonego kuminu
Ryż umyć, wymoczyć i osączyć. Rozgrzać bardzo silnie tłuszcz, wrzucić drobno posiekaną cebulę i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy. Włożyć ryż i energicznie mieszając smażyć przez 10 minut. Zalać  go na patelni wrzącą, osoloną wodą, tak by był przykryty na 2 cm. Mieszając poczekać, aż woda zacznie wrzeć, zmniejszyć plomień do minimum, przykryć szczelnie i gotować, aż będzie miekki.
      Jest to potrawa wegetariańska z kuchni parsów. Można podawać jako odrębne danie.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. ja zwykle dodaję tylko kurkumę podobnie jak do ciast różnego typu, aby je na żółto zabarwić. I też jestem z 88 :)
    przy okazji zapraszam Cię do wzięcia udziału w konkursie: http://justmydelicious.blogspot.com/p/amica-integracje-kulinarne.html :)

    OdpowiedzUsuń