czwartek, 29 września 2011

Dżem z derenia - serum zdrowia

Pisałam już o dereniu tutaj.   Dziś proponuję jeden z przetworów który można stworzyć z tego niezwykłego owocu. Bardzo smaczny dżem , który świetnie będzie wspomagał odporność w zimowe wieczory.
Niestety nie mam dla was zdjęcia samego przetworu, został podarowany Mamie:)


Składniki :
500g  dojrzałych  owoców derenia jadalnego,
1 laska cynamonu,
1/2 łyżeczki goździka,
250 g cukru,
3-4 łyżki miodu
(opcjonalnie kilka łyżek wody)


Derenia  przetrzeć przez sito/ wypestkować . Miąższ i skórki zagotować z cukrem i miodem. Zmiksować na gładką masę. Dodać cynamon i goździki. Gotować aż masa zgęstnieje (można dodać kilka łyżek wody). Gorącą masę przelać do przygotowanych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.

2 komentarze:

  1. Czy nie lepiej wydrylować dereń ?Przecieranie powoduje że mało zostaje z owocu - chyba ze ja chciałbym zrobić tylko jeden mały słoiczek tego derenia
    jako rarytas

    OdpowiedzUsuń
  2. a świstak siedzi............... i dryluje

    OdpowiedzUsuń