Pisałam już o dereniu tutaj. Dziś proponuję jeden z przetworów który można stworzyć z tego niezwykłego owocu. Bardzo smaczny dżem , który świetnie będzie wspomagał odporność w zimowe wieczory.
Niestety nie mam dla was zdjęcia samego przetworu, został podarowany Mamie:)
Składniki :
500g dojrzałych owoców derenia jadalnego,
1 laska cynamonu,
1/2 łyżeczki goździka,
250 g cukru,
3-4 łyżki miodu
(opcjonalnie kilka łyżek wody)
Derenia przetrzeć przez sito/ wypestkować . Miąższ i skórki zagotować z cukrem i miodem. Zmiksować na gładką masę. Dodać cynamon i goździki. Gotować aż masa zgęstnieje (można dodać kilka łyżek wody). Gorącą masę przelać do przygotowanych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Czy nie lepiej wydrylować dereń ?Przecieranie powoduje że mało zostaje z owocu - chyba ze ja chciałbym zrobić tylko jeden mały słoiczek tego derenia
OdpowiedzUsuńjako rarytas
a świstak siedzi............... i dryluje
OdpowiedzUsuń