wtorek, 6 września 2011

Łatwe, szybkie, pyszne, - ciasto sezonowe

Jednym z poczytniejszych przepisów na blogu jest łatwe ciasto z rabarbarem więc wychodząc na przeciw Wam Drodzy Czytelnicy publikuję kolejny pzepis na naprawdę proste, naprawdę szybkie i naprawdę pyszne ciasto.
Smakuje świetnie ze wszystkimi letnimi owocami, a zimą kiedy przejemy się ciastami z kremami możemy włożyć do niego np. brzoskwinie z puszki. Robi się je naprawdę błyskawicznie- goście zdążą zdjąć płaszcze -składniki wymieszane, szybki przegląd towarzyskich newsów- ciasto wyjęte z piekarnika. Ciepłe podane z cukrem pudrem- goście zachwyceni, Ty nie przepracowana i gotowa na dalsze pogaduchy:)

Skłądniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek oleju

owoce sezonowe
cukier puder

Wymieszać składniki, ciasto wylać na przygotowaną blachę, ułożyć  na wierzchu owoce( na zdjęciu ze śliwkami i malinami) . Piec 25 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

26 komentarzy:

  1. Wow mega szybkie, ładnie pulchne, na pewno smaczne :) Przepis zapisuję warto mieć taką ekspresówkę w zanadrzu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetyczne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. sezonowe ciasta z owocami są takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja mam taką blachę 28x35 i na niej piekę najczęściej tego typu ciasta, ale to było pieczone chyba na ciut większej. Akurat to ciasto wolę nie aż takie wysokie, więc piekę z podanej porcji na takich blaszkach tzw. rodzinnych;)

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanko "wymieszać składniki" oznacza łyżką? czy mikserem..? przepraszam za takie pytanie ale jestem kompletnie zielony w tych sprawach a chciałbym zrobić niespodzianke.. a i jeszcze jedno przygotowaną blachę? posmarowaną tłuszczem czy wyłozone folią?

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy - blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. "Wymieszać" możesz mikserem, będzie Ci łatwiej- mieszaj ok. 2-3 minuty. Życzę smacznego, na pewno się uda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszysto okey,tylko zapomnialas o mleku!!!!!!!!!!

      Usuń
    2. nie zapomniałam o mleku, jest ono nie potrzebne do przygotowania tego ciasta. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy w takim razie ono mabyc takie geste????Bo ja je robilam i jest bardzo geste dlatego dodalam mleko,no i bylo dobre! Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto bardzo łatwe w wykonaniu a przy tym dobrze smakuje, jednak zmniejszyłabym ilość cukru w cieście o połowę, bo jest zdezydowanie za słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne ciasto...własnie zrobiłam z jabłkami i cynamonem. Dziekuje za świetny i szybki przepis.. Hana.

    OdpowiedzUsuń
  11. ja wlasnie je wstawilam do piekarnika :)) ale mialam tylko trzy jajka wiec ilosc pozostalych skladnikow tez zmiejszylam i dodalam troche mleka :) a na wierzch poukladalam ananasami

    OdpowiedzUsuń
  12. Wlasnie zaczynam piec i napisze czy mi wyszlo :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapomniałaś ze trzeba dodac wode do tego ciasta,gdyz jest bardzo gęste i nie da sie mieszac mikserem bez wody,dalam wody mniej niz pol szklanki i wyszlo dobre ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  14. wyszlo:0 polecam !:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Proste,szybkie,tanie,smaczne.
    aha i ja również dodałam ok 1/4 szklanki mleka i się udało-przepyszne.
    Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne i mega szybkie ciasto:) dziękuję za taki przepis:) wszystkim domownikom smakowało!!! (tez dodałam odrobinę wody, aby łatwiej się mieszało) :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierwszy raz w życiu upiekłam ciasto! Wyszło :) jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  18. dosc niskie, hmm czy wyszlo jeszcze nie wiem, bo dopiero co wyjete.... napisze jak sprobuje

    OdpowiedzUsuń
  19. ja pieklam wg skladnikow..bylo nieco geste ale nie sprawialo to problemu:) jest bardzo dobre i jakie szybkie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. hej, również musiałam dolać trochę mleka (mniej niż pol szkl.) bo było jak dla mnie za bardzo geste. na wierzch dałam jabłka, piekłam w prodiżu wiec około 45 min. sprawdzałam na oko aż się zarumieni, rzeczywiście nie jest wysokie, ale nie ma zakalca a to najważniejsze:) jak dla mnie wielkiego łakomczucha pycha!

    OdpowiedzUsuń
  21. witanko! własnie wyjęłam z piekarnika wyrosło fajnie ,nie dodawałam mleka gęste wyłożyłam na blaszkę jeszcze nie próbowałam ale piekłam 60 minut bo po 25 min było surowe ciasto.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto gęste, dodałam trochę mleka i jest ok ale z czasem to przesada po 25 minutach ciasto nadal jest surowe. Na razie siedzi w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń