środa, 5 października 2011

Co dziś na obiad? 2- Mistrzowskie danie Polaków

 Każdy z moich znajomych jest mistrzem zapiekanek, przepisów na zapiekanki jest mnóstwo, każdy najlepiej wiej jak zrobić  mistrzowską zapiekankę. Mam wrażenie, że z końcem sezonu grillowego rozpoczyna się sezon na zapiekanki i trwa aż do wiosennego odkurzenia grilla. Mam nadzieję, że to tylko mylne wrażenie.

By tradycji stało się zadość w mojej zapiekance będzie makaron i będzie mielone mięso. Ale. Nudno nie będzie.
Ponieważ na pewno chociaż raz w życiu robiliście zapiekankę, nie będę  bawić się w dokładne proporcje.

Składniki:
penne razowe ( szklanka?),
brokuł,
papryka,
ser feta,
mielone mięso,
cebula,
cukinia,
żółty ser (niekoniecznie)
pieprz, sól, zioła                                                                       

Makaron i brokuł podgotować (oddzielnie), mięso podsmażyć z cebulą. Cukinię pokroić wzdłuż, posolić i popieprzyć, podpiec na suchej patelni.
Do żaroodpornego naczynia wrzucić makaron, brokuły, pokrojoną paprykę i pokruszony ser feta. Dodać mięso, na wierzchu poukładać cukinię. Aby nazwa miała uzasadnienie posypać startym żółtym serem, jeśli nie potrzebujemy uzasadnień , nie posypywać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15- 20 min.

Podawać z niezawodnym sosem czosnkowym:
jogurt grecki
czosnek
koperek
sól, pieprz, cukier

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz