poniedziałek, 28 marca 2011

Crumble migdałowe z karmelizowanymi jabłkami i daktylami.





Dla mnie deser doskonały.  Z kulką lodów waniliowych. Nie potrzeba słów.



Kruszonka:
65 g zimnego masła 
65 g cukru 
¼ łyżeczki miałkiej soli
65 g  mąki
65 g mielonych migdałów

Karmelizowane jabłka:
(zmodyfikowany pomysł  Liski,)
4 jabłka pokrojone w ósemki
100gram brązowego cukru
40 gram masła
kilka daktyli
Na patelni rozgrzać masło z cukrem. Kiedy zacznie się karmelizować wrzucić jabłka z daktylami i smażyć ok 15 minut na wolnym ogniu. Nie wolno ich często przewracać żeby się nie rozpadły.Jabłka powinny mieć złocisty kolor i być dobrze obtoczone w karmelu.
Do foremki przekładamy karmelizowane jabłka z sosem. Z podanych wyżej składników zagniatamy kruszonkę. Posypujemy dokładnie jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok 20-25 minut.
Crumble najlepiej smakują ciepłe z kulką lodów.
Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz