piątek, 25 marca 2011

Moja " Ryba po grecku"

O naszej poczciwej rybie po grecku, w Grecji nie słyszeli. To nic. Jest dobra i koniec:)  Moja wersja to chrupiąca ryba i miękkie warzywa. Pikantno - słodka i kolorowa.

Warzywa:
4-5 marchewek
3 cebule
1/3 selera
1/2 pora
1 pietruszka
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyzki miodu
sól
pieprz cayenne
ostra papryka
gałka muszkatołowa

Podsmażyć cebulkę , dodać starte warzywa , poddusić, dodać pomidory doprawić do smaku przyprawami, dodać miód. Zostawić do ostygnięcia

Ryba:
5-6 płatów białej ryby
sól
pieprz
cytryna

Panierka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
niepełna szklanka wody
1łyzeczka kurkumy
sól
ostra papryka

Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem solimy, pieprzymy, skrapiamy cytryną.
Z trzech rodzajów maki i wody robimy gęste ciasto, dodajemy kurkumę, szczyptę soli i ostrej papryki.

Rybę obtaczamy w cieście i smażymy, aż panierka będzie chrupiąca.W płaskim , szerokim naczyniu układamy rybę i przykrywamy warzywami. najlepiej smakuje na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz