poniedziałek, 20 czerwca 2011

Faszerowana papryka z nektarynkowo-kardamonowym sosem

Faszerowana mięsem papryka zawinięta w folię wygląda jak duży cukierek na grillowym ruszcie. Słodycz przypieczonej papryki , ostrość mięsa i korespondujący z tym sos słodki z ostrą nutą. Takie eksperymenty lubię!

Składniki:
4 papryki
500grammielonego mięsa
1 cebula
1/2 łyżeczki chili
pieprz, sól

Sos:
1-2 nektarynki
1/2 łyżeczki miodu
szczypta kardamonu
szczypta sproszkowanego chilli


Z papryki odkrawamy "czapeczki", wydrążamy środek. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni, dodajemy mięso mielone. Delikatnie podsmażamy, dodajemy przyprawy. Papryki faszerujemy mięsem ,  nakładamy "czapeczki". Zawijamy papryki w folię i grillujemy aż papryka zmięknie.
Nektarynki obieramy ze skórki, wrzucamy do malaksera z przyprawami i chwile miksujemy. Podajemy na obrzeżach talerza, z grillowanymi ziemniakami i cukinią.

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Przy okazji muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też niedawno robiłam faszerowaną paprykę, fajny pomysł na sos

    OdpowiedzUsuń
  3. taka papryka to dla mnie smak lata.

    OdpowiedzUsuń