I świerszcze były i zabłąkany ptak. Na tarasie własnego domu można zobaczyć cuda. Trzeba tylko chcieć. We dwoje.
Zapiekane warzywa w ziołach:
4 ząbki czosnku
2 cebule
150g pieczarek
1 papryka
1 mały por
1 bakłażan
2 cienkie cukinie
1 marchewka
kilka mini mozzarelli
kilka kostek fety
Sos:
1 puszka pomidorów bez skórki
1/3 puszki wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
garść pietruszki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki bazyli
2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Czosnek rozgnieść i drobno posiekać, cebulę pokroić i delikatnie podsmażyć z czosnkiem. Wszystkie warzywa pokroić. Bakłażana posolić aby stracił goryczkę. Wszystkie warzywa wymieszać, ułożyć w żaroodpornym naczyniu . Poukładać fetę i mozzarelle.
Do miseczki wlać pomidory z zalewą, lekko rozdrobnić, wlać wodę dodać koncentrat, pietruszkę, zioła i przyprawy.Tak przygotowanym sosem zalać warzywa i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut.
Dziki łosoś:
kilka dzwonków łososia
sól , pieprz
sok z 1/2 cytryny
sezam
klarowane masło do smażenia
Dzwonki umyć osuszyć, posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w sezamie.
Smażyć na rozgrzanym, klarowanym maśle na złoto.
Podawać z warzywami w ziołach i kromką żytniego chleba, w ogrodzie podczas zmroku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz