czwartek, 10 marca 2011

Budyniowiec -"smaczne to prostackie ciasto"

 Nie jest to wyrafinowane ciasto. Bardzo proste i szybkie i zawsze się udaje i zawsze inaczej :)
Pamiętam smak budyniu z dzieciństwa. Kiedy zostawaliśmy sami w domu ze starszym bratem mieliśmy ochotę na deser. Ten był zawsze pod ręką i w zasięgu umiejętności gotującego. Kłótnia obowiązkowa: waniliowy contra czekoladowy. Czasem (przywilej starszego i robiącego)wygrywał mój -waniliowy .Jedliśmy gdy wierzch pokryła skórka, a środek był ciepły. Polany konfiturą wiśniową Mamy.Najlepszą.Gęstą i słodką z ogromną ilością wiśni.
Długo nie jadłam budyniu, jakiś czas temu spróbowałam tego ciasta i wspomnienia wróciły.
Ciasto umilające braki w domowej spiżarni:)

Składniki
2 jaja*
1 szklanka cukru
1 kostka masła/ margaryny
3 szkl. mąki pszennej
3 łyżeczki  proszku do pieczenia
3-4 łyżki kwaśniej śmietany (można zastąpić jogurtem)

1-2 duże gruszki /jabłka
1 budyń na 3/4 l. mleka

Z podanych składników  zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blachę. Obrać owoce, pokroić w ósemki, ułożyć na warstwie ciasta.Ugotować budyń i gorący wylać na gruszki / jabłka. Przykryć pozostałą warstwą ciasta*. Piec 45 -50 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
                                                                                      Smacznego!
* jeżeli robicie ciasto dla kogoś kto jajek jeść nie może, wcale nie trzeba ich dodawać! Ciasto wychodzi bardzo dobre i bez nich. Trzeba wtedy zamienić jedną z trzech szklanek mąki pszennej na kukurydzianą i dodać trochę więcej śmietany ,czyli: 2 szklanki mąki pszennej, 1szklanka mąki kukurydzianej, 5-6 łyżek śmietany, reszta jw.

* robiąc budyniowca pierwszy raz problematyczne może być ułożenie drugiej warstwy ciasta na warstwie budyniowej. Ja rozgniatam ciasto na cienkie "placuszki" w rękach i układam obok siebie. Szybko i bez zabawy z wałkiem.

11 komentarzy:

  1. Taki 'prostak' ze mnie, że się zakochałam w tym cieście :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moorela dzięki;) bardzo się cieszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy można wiedzieć na jakiej blaszce piecze się to ciasto...przeczytałem, że jest to ciasto prostackie więc coś dla mnie... póki chce mi się jeszcze siedzieć w kuchni...Rety starzeje się skoro uczę się pichcić. Ale.... odkryciem jest dla mnie radość jak mi coś wyjdzie ;-)....Pozdrawiam prowadzącą blog....

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto było pieczone na blaszce o wymiarach 28x35 możesz piec na blaszkach o podobnych wymiarach.
    Uważaj bo takie siedzenie w kuchni wciąga:) ja też tak zaczynałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha ciasto! Wlasnie upieklam i wyszlo slicznie! Dziekuje!!

    OdpowiedzUsuń
  6. a zamiast jabłek można dodać mrożone śliwki?

    OdpowiedzUsuń
  7. polecam przepis. wyszło pyszne i nie napracowałam się:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam to ciasto już kilkanaście razy i zawsze się udaje! Jest przepyszne, wszystkim smakuje, a przygotowuje się błyskawicznie - naprawdę POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto jest po prostu super :) dzięki za przepis. nie dałam śmietany ale mimo wszystko wyszło super

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosze mi powiedziec ile gram musi byc ten budyn? Bo sa rozne paczki i czy ma byc on z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  11. jak wezmie sie dwa budynie to nic sie nie stanie?

    OdpowiedzUsuń