poniedziałek, 28 marca 2011

Chlebki Naan.

Ten rodzaj chleba podaje się do wielu dań kuchni indyjskiej. Świetnie smakuje z daniami wegetariańskimi i mięsnymi.  Do kurczaka tikka masala pasuje idealnie.
Składniki:
2  szklanki maki pszennej
niepełna szklanka cieplej wody
10 gram świeżych drożdży/ 1łyżeczka drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sody oczyszczonej na czubek łyżeczki
2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju

Mąkę wsypujemy do miski mieszamy z solą, sodą i papryką. Drożdże mieszamy z cukrem i zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Jogurt łączymy z olejem. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na kilka godzin w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu odrywamy z ciasta małe kawałki i wałkujemy na cienkie placki. Piekarnik i blachę rozgrzewamy maksymalnie
(ok 250 stopni C).Na rozgrzaną blachę układamy placki, na spód piekarnika kładziemy naczynie z wodą (naan nie wyschnie). Chlebki pieką się ok 4-6 minut.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Muszę wypróbować ten przepis. Do pieczenia tego typu spraw polecam Ci kamień do pieczenia - rewelacja ;-)

    OdpowiedzUsuń