poniedziałek, 12 września 2011

Zaskakujące smaki -Konfitura z Cukinii

Trzy lata temu moim popisowym "daniem" była "herbatka z cytrynką", rok temu robiłam dwudaniowy obiad z deserem, dziś znudziły mi się tradycyjne przetwory. Zabawne. Kiedy kilka lat temu ktoś powiedziałby ,że w wolnym czasie najbardziej cieszyć mnie będzie zamykanie w słoikach letnich warzyw i owoców stwierdziłabym: Tak, tak, ale do tego czasu Polska będzie Mistrzem Świata w piłce nożnej i każdy Polak przeczyta Trylogię. Jednak nic takiego się nie stało. A ja pakuje w te słoje coraz to dziwniejsze rzeczy. Życie.
        Po marynowanych papryczkach chilli przyszedł czas na konfiturę z cukinii . Zakasującą w smaku(bardzo pozytywnie), aromatyczną i co ważne szybką!

Składniki na 1 słoik:
3 średnie cukinie
500g cukru
3 łyżki miodu
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta kardamonu
1 laska cynamonu
skórka i sok z 1/2 cytryny

Cukinie obrać i wydrążyć środek( ja kupuje zawsze małe , nieprzerośnięte cukinie, które mają mało pestek).
 Pokroić w ok. 1cm plasterki . Tak przygotowaną cukinie przelać wrzątkiem. Z podanych składników ugotować syrop i dodać cukinię. Gotować kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Konfiturę przełożyć do przygotowanego słoika , zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

2 komentarze:

  1. Wygląda okropnie smacznie! Muszę spróbować się zmierzyć z tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Julia miło mi, nie masz co się mierzyć tylko zabierać do roboty bo to łatwizna:)

    OdpowiedzUsuń