Trzy lata temu moim popisowym "daniem" była "herbatka z cytrynką", rok temu robiłam dwudaniowy obiad z deserem, dziś znudziły mi się tradycyjne przetwory. Zabawne. Kiedy kilka lat temu ktoś powiedziałby ,że w wolnym czasie najbardziej cieszyć mnie będzie zamykanie w słoikach letnich warzyw i owoców stwierdziłabym: Tak, tak, ale do tego czasu Polska będzie Mistrzem Świata w piłce nożnej i każdy Polak przeczyta Trylogię. Jednak nic takiego się nie stało. A ja pakuje w te słoje coraz to dziwniejsze rzeczy. Życie.
Po marynowanych papryczkach chilli przyszedł czas na konfiturę z cukinii . Zakasującą w smaku(bardzo pozytywnie), aromatyczną i co ważne szybką!
Składniki na 1 słoik:
3 średnie cukinie
500g cukru
3 łyżki miodu
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta kardamonu
1 laska cynamonu
skórka i sok z 1/2 cytryny
Cukinie obrać i wydrążyć środek( ja kupuje zawsze małe , nieprzerośnięte cukinie, które mają mało pestek).
Pokroić w ok. 1cm plasterki . Tak przygotowaną cukinie przelać wrzątkiem. Z podanych składników ugotować syrop i dodać cukinię. Gotować kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Konfiturę przełożyć do przygotowanego słoika , zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Blog o gotowaniu, książkach- nie tylko kulinarnym i nauce trudnej sztuki(nie tylko) kulinarnej. Znajdziecie tu sprawdzone przepisy Mamy, Babci i Sąsiadki:) Będziecie mogli śledzić postępy autorki od "przypalającej wodę na herbatę" do Gordona Ramsaya w kobiecym wcieleniu ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda okropnie smacznie! Muszę spróbować się zmierzyć z tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńJulia miło mi, nie masz co się mierzyć tylko zabierać do roboty bo to łatwizna:)
OdpowiedzUsuń