sobota, 14 maja 2011

Łatwe ciasto z rabarbarem


Super łatwe ciasto.  Trochę retro. Pyszne.


Składniki:
(na małą formę)
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
½  szklanki śmietany/kefiru/jogurtu naturalnego
2 jajka
½ kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok.300 gram rabarbaru
kilka łyżek cukru

Rabarbar obieramy kroimy  w grubą kostkę ,wrzucamy do miseczki obsypujemy cukrem i odstawiamy na około godzinę, aż puści soki.
Margarynę roztapiamy i ostudzoną dodajemy do pozostałych składników. Wszystko składniki ciasta  mieszamy krótko mikserem. Wylewamy na blaszkę. Na wierzchu układamy odsączony rabarbar. Pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Ciasto trzeba sprawdzić wykałaczką czy jest dopieczone.

1 komentarz:

  1. Robię niemalże identyczne, dodaję tylko więcej masła (bo kostkę). Pyszne ;)!

    OdpowiedzUsuń