
Składniki:
(2 osoby)
0.5 kg piersi z kurczaka
1 łyżeczka garam masala
1 1/2 łyżeczki tandoori masala
szczypta soli, chili
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Duże kawałki kurczaka wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie obtaczamy w nich mięso. Dodajemy jogurt, mieszamy. Tak zamarynowanego kurczaka najlepiej zostawić w lodowce kilka godzin, ale możemy grillować go od razu.
Kurczaka grillujemy krótko na dobrze rozgrzanym grillu. Tak przygotowany kurczak będzie soczysty i naprawdę pyszny. Do tego polecam grillowaną cukinie i cebulę plus zdrowy sos czosnkowy.
Przyprawa garam masala i tandoori masala to naturalna mieszanka indyjskich przypraw np. kolendra, kumin, imbir, cynamon. Czerwony kolor kurczak zawdzięcza naturalnym barwnikom zawartym w tandoori masala. Takie barwienie potraw to częsty zabieg w kuchni indyjskiej.
Smacznego!
Mnie ostatnio wręcz wzdrygnęło jak zobaczyłam w kolejce po mięso (właśnie po kurczę do szaszłyków na grilla zresztą) z zachwytem kontemplowała gotowe kiełbasy z przyprawami na grilla, bo szybkie to, niedrogie i się narobić nie trzeba...
OdpowiedzUsuńPopieram absolutnie Twój pomysł i też jak najbardziej jestem za robieniem sosów i dodatków do grilla samemu ;)
Bardzo fajny przepis. Lekki i smakowity. Muszę zrobić koniecznie!
OdpowiedzUsuńNie kupuję marynowanego mięsa, bo zawsze się zastanawiam czy nie było przypadkiem jakiegoś śmierdzącego powodu, dla którego dana partia trafiła do marynaty... Może to niesprawiedliwe podejrzenie, ale w takiej ilości wzmacniaczy smaku wiele można ukryć.
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię do mnie na bloga do konkursu, w którym do wygrania super piekarnik w zamian za przepis na zupkę http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/05/Konkurs-z-firma-Amica.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia :)