sobota, 14 maja 2011

Kurczak z suszonymi pomidorami, węgierską papryczką i natką pietruszki w ziołach, z pieczonymi ziemniaczkami.


Świetny sposób na szybkiego  i  bardzo smacznego kurczaka.

1 pierś kurczaka
5-6 suszonych pomidorów  w oliwie z ziołami
1 podłużna  zielona papryczka
1 mała dymka
1-2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka w proszku




W piersi kurczaka robimy nożem kieszonkę. Wkładamy do niej suszone pomidory papryczkę, cebule i natkę. Kieszonkę można spiąć wykałaczkami . Wcieramy w kurczaka sok z cytryny i obsypujemy przyprawami. Do formy wlewamy łyżkę oliwy z suszonych pomidorów układamy kurczaka i pieczemy ok. 25 minut.

6 komentarzy:

  1. Jako fanka suszonych pomidorów zdecydowanie takiemu kurczakowi mówię tak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również dołączam się do fanek suszonych pomidorów. Kurczak wygląda bardzo apetycznie właśnie dzięki temu czerwonemu kolorowi.. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe. Tylko muszę się nauczyć robić kieszonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja z tymi kieszonkami zawsze mam problem. ile dobroci schowanych jest w tym kurczaczku;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak widzicie mi kieszonka też jakoś idealnie nie wychodzi, ale jest to do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam ostatnio na imprezę, pycha! :) Dzięki za przepis! :) Kasia P.

    OdpowiedzUsuń